jueves, 31 de marzo de 2016

Cocció

És un tractament que elimina les característiques del producte fresc i, en segon terme, destrueix la càrrega microbiana. En alguns casos afavoreix la conservació perquè redueix la concentració d’aigua. Els diversos sistemes de cocció, com ara fregir, bullir, rostir o enfornar.

Resultado de imagen de cocció

Esterilització

 Aconsegueix la destrucció de tots els tipus de microorganismes presents en l’aliment, però hi provoca canvis substancials. Consisteix a escalfar progressivament l’aliment fins a arribar a temperatures al voltant de 120 ºC, que es mantenen durant uns minuts.

Resultado de imagen de brick leche

Escaldat

L’ escaldat és una operació prèvia en fruites i hortalisses que consisteix a sotmetre el producte a temperatures elevades durant un període curt de temps, gràcies a l’acció de l’aigua o del vapor d’aigua. Aquest procés elimina les característiques dels productes frescos sense modificar-los gaire.

Resultado de imagen de escaldat

martes, 29 de marzo de 2016

Bestiar I Producció

5. Visita un mercat o una peixateria, investiga la procedència de diferents espècies i la tècnica de pesca o aqüicultura utilitzada per obtenir-les. Pregunta si la mateixa espècie té el mateix preu tot l’any.

L’aqüicultura

Les plataformes de cria de mol·luscs aprofiten el sedentarisme d’espècies que s’implanten en llargues bosses de malla, perquè creixen com en el seu medi natural, però estan controlades i són molt més fàcils de capturar. 

Resultado de imagen de cria de moluscos





Les piscifactories són instal·lacions a terra que fan la cria, la selecció i l’engreix de peixos d’aigua dolça, disposats en piscines segons l’edat. Com que els peixos són molt sensibles, cal fer una gran inversió econòmica per controlar el medi: temperatura, alimentació, malalties, etc. 

Resultado de imagen de piscifactoría

Ormeigs i arts de pesca

Els ormeigs artesans capturen i manipulen el peix i el marisc sense fer-lo malbé amb cops, de manera que té més valor econòmic

Resultado de imagen de palangre

Els arts de pesca amb xarxes fixes com l’armallada, el sardinal o l’almadrava, es calen durant unes hores del dia i es recullen més tard, amb els peixos que hi han quedat retinguts. 

Resultado de imagen de pesca encerclament

En els arts de pesca amb xarxes mòbils, el pescador no abandona l’art durant la pesca, sinó que hi treballa contínuament. 

Resultado de imagen de pesca encerclament

Pesca Profesional

Els pescadors d’ofici disposen d’embarcacions i ormeigs especialitzats, i coneixen les tècniques més adequades.


 • La pesca costanera es fa en vaixells petits que solen tornar a port en acabar la jornada i que no tenen maquinària per conservar el peix.

Resultado de imagen de pesca costanera



La pesca d’altura es fa exclusivament amb xarxa i vaixells grans amb sistemes electrònics de recerca dels bancs de peix, i que disposen de maquinària per conservar el peix durant dies o setmanes. 

Resultado de imagen de pesca d'altura